fbpx

- Akademik -

AP Programı

AP Nedir?

Advanced Placement, akademik açıdan zorlu ve ciddi çalışma gerektiren dersler sunar. Bu derslerde elde edilen başarı, üniversite Kabul komitelerine öğrencilerin üniversite derslerinin zorluğuna ve üniversite düzeyinde akademik çalışma yürütmeye hazır olduklarını gösterir.

Türk diplomasını tanımayan belli ülkelerde diploma denkliği sağlayarak ülkenin kapılarını sizlere açar.

ADVANCED PLACEMENT (AP) DERSLERİ

Dünyanın en önemli uluslararası diploma programlarından biri olarak kabul edilen Advanced Placement (AP) Programı’nın bu yıl okulumuzda verilmeye başlanacak olan dersleri ile okulumuzun değerli öğrencilerine dünya standartlarında ve uluslararası alanda tanınan bir eğitim modeli sunuyor olmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz.

Merkezi Birleşik Devletler’de yer alan College Board tarafından oluşturulan ve lise öğrencilerine üniversite düzeyinde öğretim programları ve sınavlar sunan bir eğitim programı olan Advanced Placement (AP), günümüzde dünya genelinde milyonlarca öğrenciye üniversite öncesinde sunulmakta ve öğrencilerin lise eğitimi sırasında üniversite düzeyinde dersler alarak, ABD, Kanada, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde bulunan dünyanın en iyi üniversitelerinin kabul komitelerine akademik çalışma ve araştırma yapmaya hazır olduklarını göstermelerini sağlamaktadır.

Advanced Placement (AP) programı kapsamında sunulan ders ve sınavların, Birleşik Devletler hariç, dünya çapında 600’den fazla yükseköğretim kurumu nezdinde geçerliliği bulunmaktadır. Öğrencilerimizin AP ile üniversite başvurusu yapabileceği ve/veya AP’nin üniversitelerin kabul koşullarında tamamlayıcı rol oynadığı ülke sayısı 68, üniversite ders kredisi talebinde bulunabileceği ülke sayısı 48, burs başvurusunda bulunabileceği ülke sayısı 38‘dir.

Müfredatının College Board tarafından görevlendirilen ve alanında yetkin akademi ve öğretim üyeleri tarafından hazırlandığı bu program sayesinde, öğrencilerimiz Dünya’nın önde gelen Oxford, Stanford, Yale ve MIT gibi üniversitelerinden ve Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun olmuş eğitmenler ile çalışma fırsatı bulacak ve başarılarını uluslararası alanda da sergileyebileceklerdir.

Öğrencilerimiz Advanced Placement (AP) Programı kapsamında; Matematik ve Bilgisayar Bilimi, Tarih ve Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Dünya Dilleri ve Kültürleri gibi temel disiplinlerin yanı sıra, Mikroekonomi, Makroekonomi, Psikoloji, İstatistik gibi alana özel dersler ile uluslararası arenada rekabet edebilecek güçte birer üniversite öğrencisi adayı olacaklardır.

Advanced Placement (AP) programının avantajları;

  • Advanced Placement dersleri İngilizce işlenir. Bu sayede öğrenciler, üniversite düzeyinde ders almanın yanı sıra, İngilizce dil becerilerini de geliştirebilirler.
  • Advanced Placement kapsamında sunulan dersler, üniversite düzeyindeki derslere benzer olacak şekilde, ilgili alanlarda uzman kişilerden oluşan bir kurul tarafından hazırlanır. Üniversite düzeyinde ders almak, lise öğrencilerinin üniversitede kendilerini nasıl derslerin beklediğine dair fikir edinmelerini sağlar ve üniversite eğitimleri boyunca ihtiyaç duyabilecekleri, alana özgü becerilerin yanı sıra, not alma teknikleri, akademik araştırma yapma, makale yazma ve atıfta bulunma gibi becerileri geliştirmelerini sağlar.
  • Advanced Placement dersleri, üniversitede ders kredisi olarak sayılabilir. Öğrenciler, Advanced Placement sınavları sayesinde, üniversitede giriş düzeyinde öğretilen dersleri atlayarak, üniversiteden erken mezun olabilme şansı yakalayabilir ve bu sayede eğitim ücretlerinden tasarruf edebilir.
  • Advanced Placement (AP) bazı üniversitelerin giriş koşullarını yerine getirmek için kullanılabilirken, bazı üniversitelerde ise kabul için stratejik avantaj sağlar.
  • Advanced Placement (AP), lise düzeyindeki öğrencileri ileri düzey eğitime ve üniversitede okumak istedikleri bölüme hazırlar.
  • Advanced Placement, akademik açıdan zorlu ve ciddi çalışma gerektiren dersler sunar ve AP Ekonomi, AP Psikoloji gibi alana özel dersler ile öğrencilerin üniversite düzeyinde eğitime hazır bulunmalarını sağlar. Lise öğrencilerinin bu derslerdeki başarısı, üniversite kabul komitelerine öğrencilerin üniversite derslerinin zorluğuna ve üniversite düzeyinde akademik çalışma yürütmeye hazır olduklarını gösterir.
  • Advanced Placement müfredatı oldukça kapsamlıdır. Öğrencilerin ilgi duydukları alanları daha derinlemesine keşfetmelerini sağlar. Müfredata Mikroekonomi, Makroekonomi, Psikoloji, Bilgisayar Bilimi İlkeleri gibi dersler dahildir ve öğrenciler bunlar gibi alana özel dersleri lise yıllarında alarak, akademik ve kariyer hedeflerini daha kolay netleştirebilirler.
  • Advanced Placement dersleri, uluslararası öğrencilerin pek çok farklı konuda kapsamlı bilgi sahibi olmasını sağlar ve onları çok yönlü bireyler olarak yetiştirir. Bu sayede, programa dahil olan öğrenciler, geniş bir bilgi ve beceri yelpazesine sahip çalışanlar arayan işverenler nezdinde de avantaj elde eder.
  • Advanced Placement (AP) müfredatı, Türk lise müfredatına büyük ölçüde paraleldir. AP müfredatı ve Türk lise müfredatı; matematik, kimya, biyoloji, tarih ve yabancı dil dersleri de dahil olmak üzere, geniş bir konu yelpazesini kapsar. Advanced Placement (AP) müfredatı da tıpkı Türk lise müfredatı gibi öğrencileri üniversite düzeyinde çalışma yürütmeye hazırlamak için tasarlanır. AP müfredatı, bu paralellik sayesinde, lise öğrencilerine hem Türk müfredatı için destek hem de YKS sınavı için altyapı sağlar.
  • AP dersleri, üniversite düzeyindeki derslerin ilk yılına eşdeğer olacak şekilde tasarlanır, bu nedenle Türk lise müfredatına kıyasla biraz daha derin ve zorludur.
  • AP müfredatı, Türk lise müfredatına göre daha esnektir. Öğrenciler çeşitli alanlarda AP dersleri almayı seçebilirken, Türk lise öğrencilerinin daha sınırlı sayıda ders almaları gerekir. AP müfredatı, yurt dışındaki üniversite kolejleri ve üniversiteler tarafından daha fazla kabul görür. Birçok üniversite koleji ve üniversite, AP dersleri için üniversite ders kredisi verirken, Türk lise dersleri üniversite ders kredisi için kabul görmez.

Advanced Placement (AP) Programı ve program kapsamında başlayacak ders programları hakkında detaylı bilgi almak ve kayıt yaptırmak için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilir, okulumuzu ziyaret ederek bizimle görüşebilirsiniz.

AP ile Üniversite Simülasyonu

AP dersleri seçtiğiniz alana özgü üniversite birinci sınıf dersleridir. Okuyacağınız alana ait derslere dair bilgi sahibi olmanın yanı sıra üniversitede ihtiyaç duyacağınız araştırma, makale yazma, analitik düşünme gibi becerileri erkenden edinirsiniz.

Türk Lise Müfredatı ile Uyumluluk

AP dersleri, üniversite düzeyindeki derslerin ilk yılına eşdeğer olacak şekilde tasarlanır, bu nedenle Türk lise müfredatına kıyasla biraz daha derin ve zorludur.

AP müfredatı, Türk lise müfredatına göre daha esnektir. Öğrenciler çeşitli alanlarda AP dersleri almayı seçebilirken, Türk lise öğrencilerinin daha sınırlı sayıda ders almaları gerekir.

AP müfredatı, yurt dışındaki üniversite kolejleri ve üniversiteler tarafından daha fazla kabul görür.

Birçok üniversite koleji ve üniversite, AP dersleri için üniversite ders kredisi verirken, Türk lise dersleri üniversite ders kredisi için kabul görmez.

Her iki müfredatın da artıları ve eksileri vardır, ancak birbirlerini tamamlayacak şekilde alındıkları zaman mükemmel eğitim programını ortaya çıkarırlar.

Advanced Placement (AP) nedir?

Advanced Placement (AP), yurt dışında eğitime açılan bir kapıdır. ABD merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan College Board tarafından sunulur ve lise öğrencilerine üniversite düzeyinde dersler alma ve sınavlarına girme imkânı sağlar. AP dersleri, 101-102 ve 111-112 gibi üniversite 1.sınıf seviyesindeki derslere denktir. Toplamda 38 farklı ders yer almaktadır. Bu derslere ve içeriklerine aşağıdaki linkten ulaşılabilir. https://apcentral.collegeboard.org/courses
Her yıl, dünyanın her yerinden milyonlarca öğrenci, dünyanın en iyi üniversiteleri ve burs veren kurumlar nezdinde güçlü bir aday olabilmek için Advanced Placement (AP) derslerini alır ve sınavlarına girer. Advanced Placement, 70’ten fazla ülkede bulunan kolej ve üniversiteler tarafından tanınır ve AP programı kapsamında uygulanan sınavlardan yüksek puan alan öğrenciler, lise diplomasının üniversiteye giriş için yeterli olmadığı ülkelerde üniversite ve burs başvurusu yapabilir.

AP Notlandırması nasıldır, Sınav Dönemleri ne zamandır?

Her AP sınavı 5 üzerinden notlandırılır ve en yüksek not 5 en düşük not ise 1’dir.
Her yılın Ekim ayında sınav kayıtları açılır ve Kasım başında da kayıtlar kapanır.
Ancak, kontenjanlar kısıtlı olduğu için son kayıt gününe kadar beklememek tavsiye edilir. İlk kayıt dönemi bittikten sonra geç (late) kayıt dönemi olur ve ekstra ücret ödeyerek geç sınav kaydı da yapılabilir. Geç kayıt dönemi Mart başına kadar devam eder. Sınavlar her sene Mayıs ayında gerçekleşir.

AP hangi ülkenin sistemidir? 

Amerika tarafından kurulun bir sistemdir. College Board adlı Sivil Toplum Kuruluşu tarafından düzenlenmektedir.

Ülkelere göre AP gereklilikleri nedir? 

Amerika tarafından kurulun bir sistemdir. College Board adlı Sivil Toplum Kuruluşu tarafından düzenlenmektedir.

Hangi öğrenciler AP programına katılabilir? 

Sayısal dersler için minimum IELTS 5,5 seviyesinde, sözel dersler için ise minimum IELTS 6,0 seviyesinde bir İngilizce dil yeterliliği gereklidir. Ayrıca, Matematik dersinde minimum 80 not ortalamasına sahip öğrencilerin AP alması tavsiye edilir.

AP’nin avantajları nelerdir?

– Öğrencilerin, ilgilendikleri alan hakkında bilgi sahibi olmasını, kariyer hedefinin kendisine uygun olup olmadığını keşfetmesini sağlar.

– İngilizce seviyesinin yükselmesini sağlar. İlgili alandaki terminolojiyi öğrenmesini sağlar.
Bütünsel ve kalıcı öğrenim sağlar.

– Açık uçlu sorulara cevap verilen bir sistem olması nedeni öğrencilere eleştirel düşünce becerileri kazandırır.

– Üniversiteye hazır bulunuşluk seviyesini arttırır.

– Alınan AP dersinin üniversitede kredi olarak saydırılabilme imkanı vardır. Böylece üniversitede daha az ders alma, not ortalamasını yükseltme ve uluslararası üniversitelerde kredi başına ücretlendirme olduğu için daha az ödeme yapma gibi imkanlar sağlar.

– Üniversite kabul şansını arttırır. Aynı zamanda burs kazanmak için güçlü bir etkendir.

– IB ve A-Level diploma programlarına göre daha esnek bir programdır.

– Türk Diplomasını kabul etmeyen İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde üniversiteye direkt kabul alma şansı sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken faktör; doğru derslerin doğru sayıda alınmış olmasıdır.

Türk Lise müfredatı ile uyumlu mudur? 

Uyumludur. AP; Biyoloji, Kimya, Matematik, Fizik gibi birçok alanda daha kapsayıcı müfredatlara sahip olduğu için bu alanlarda ders alan öğrencilerin Türk müfredatında da başarılı oldukları gözlenmektedir.

Sınıfına göre AP ders alma sayısı tavsiyeleri? 

9.sınıfta 1 ya da maksimum 2 ders, 10.sınıfta 2 ya da 3 ders,
11.sınıfta 2 ya da 3 ders alınması tavsiye edilir.

AP sınav puanın düşük olması üniversiteden kabul almayı etkiler mi?

Hayır. Yeterli puan alınamadığı durumda sınav sonucu College Board’a faks çekilerek sildirilebilir. Düşük bir AP puanının üniversitelere gönderilmemesi şiddetle tavsiye edilir.

AP’de Sözel – Sayısal ders saati ortalamaları nasıl olmalıdır? 

Sözel derslerde 60-70 saat (Etüt Dahil) ve özellikle Matematik gibi uzun müfredata sahip sayısal derslerde ise ortalama 120 saat ders alınması gerekmektedir. Bununla birlikte; ortalama ders saatleri öğrenci hazır bulunuşluklarına göre de değişiklik gösterebilmektedir.

AP Almanya’da geçerli mi? 

Türkiye’de eğitim alan öğrenciler için geçerli değildir. MEB müfredatını takip eden öğrenciler, YKS sınavına girmeli ve Almanya’da okumak istediği bölüme Türkiye’de bir 4 yıllık üniversitede yerleşmelidir. YKS puanı, Alman Diploması olan Abitur notuna çevrilir. Bu nedenle AP’ye ihtiyaç yoktur.

College Board nedir?

SAT ve AP konularında; dersleri, müfredatları ve sınavları hazırlayan Amerika merkezli bir sivil toplum kuruluşudur.

SAT nedir?

İki bölümden oluşan (Matematik ve İngilizce), toplam 1600 (800 matematik, 800 İngilizce) üzerinden puanlandırılan bir üniversiteye giriş sınavıdır. Matematik alanında Türk öğrencilerin özellikle 11. Sınıf konularını gördükten sonra başarı gösterdikleri görülmektedir. Bununla birlikte; İngilizce kısmı çok çeşitli kelime bilgisi, doğru anlama ve eski kelimelerden oluşan pasajları anlama becerisi ve bilgisi gerektiren bir bölümdür. Bazı sorularda iki şıkkın doğru olduğu ama en doğru seçeneği bulmayı isteyen zorlu bir bölümdür.

SAT hangi ülkelerde geçerlidir? 

Amerika’dakiler de dahil olmak üzere birçok üniversitede zorunlu bir sınav olmamakla beraber, başta Amerika, Kanada gibi ülkelerdeki üniversitelere kabul alma ve burs kazanma şansını arttıran bir sınavdır.

SAT puanlaması nasıldır? 

800 puan İngilizce ve 800 puan Matematik olmak üzere toplam 1600 puan üzerinden değerlendirilir.

SAT hazırlık dersine kimler katılabilir? 

İngilizce seviyesi minimum IELTS 6 ve Matematik not ortalaması 85 üstü olan öğrenciler hazırlık dersleri almaya uygundur. Bununla birlikte; AP’lerin aksine, sınava girmek isteyen öğrencilerin matematik alanında 10.Sınıf müfredatını bitirmiş olması tavsiye edilir.

SAT yılda kaç kere yapılabilir?

Yılda 6 kez sınav gerçekleştirilmektedir.

SAT süper skor nedir?

Farklı tarihlerde alınmış SAT sınavlarında Matematik ve İngilizce bölümlerinin yüksek puanları kombine edilebilir.

SAT optional terimi ne anlama gelmektedir?

SAT optional; üniversite başvurusunda SAT sonucu sunmak zorunda olunmadığı, ancak iyi bir sınav puanının değerlendirmeye alındığı, kabul ve burs alma şansını arttırdığı anlamına gelir.